TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są jednym z bliskich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

 

Nie wyłącznie dobrze smakują, lecz również pamiętają korzystny wpływ na polskie zdrowie. Niektóre z pomoce które wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają ryzyko chorób serca,
są działanie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety efekty też potrafią stanowić więcej szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to pełne źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wydobywa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie oddziałują na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz usprawnia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).

Truskawki toż w 90% woda, oprócz której produkty zawierają dużo błonnika, cukrów oraz białka. Są bardzo mało kalorii – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we naturze

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Część ta dotyczy z ochronnego działania produktów na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz jeszcze zmianami poziomu cukru we krwi.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki obejmuje służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa i na rozwój liczby antyoksydantów we naturze, tym samym wzmacnia system odpornościowy. Elementy te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału także indywidualnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie oddziałują na odbieranie i instytucję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają swój system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno traktowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki temu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), i wyjątkowej dawki witaminy C, ułatwia przyswajanie tego tematu. Dlatego wykorzystuje się wegetarianom i osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że może to żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole mieszkające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i przekonywania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co stanowi bardzo ważne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ UWAGĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne być złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą powodować się do stworzenia reakcji alergicznych i zajmować bóle głowy. Istotne jest, by zwracać opinię na pochodzenie owoców, przekonuje się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą powodować uczulenia.

Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie przekazuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na liczną ich ilość w owocach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie sugeruje się ich kosztowania osobom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo jasne oraz dużo rozpowszechnione w własnym regionie, sezon podejmuje się pod koniec maja także trwa przez cały czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo wykorzystać w kuchni na niezliczone środki do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o